روانشناسی شخصیت چیست؟ تعریف روان شناسی شخصیتی | مجله سلامت یاثار
شخصیت دقیقا چه چیزی است؟ درک دقیق و درست شخصیت چگونه قادراست بینش عمیقی در مورد احساساتتان فراهم کند؟ شخصیت همان چیزی است که بعضی از مردم آن را توصیف میکنند اما هنوز زیادتر مردم درک کاملی از مطالعات علمی انجام شده در مورد شخصیت ندارند.
این شخصیت منحصر به شخص شماست که شما را میسازد و بر روی روابط و شیوه زندگیتان اثر میگذارد. روانشناسی شخصیت یکی از بزرگترین و دوست داشتنی ترین شاخههای روانشناسی است.
روانشناسان تلاش میکنند درک درستی از نحوه پیشرفت شخصیت و نیز اثر آن بر روی رفتار و فکرها انسانها داشته باشند.
این ناحیه از روانشناسی، به دنبال درک شخصیت است و تلاش میکند متگونه بودن آن در میان مردم متفاوت را بیابد. روانشناسان همینطور آشفتگیات رفتاری را شناسایی داده و معالجه میکنند. این آشفتگیات قادراست با زندگی روزانه مردم تداخل داشته باشد.
شخصیت چیست؟
شما چه کسی هستید؟ چه چیزی سبب ساخت فکرها و عقاید شما شده است؟ قطعا عاملهای بیشتری در ایجاد یک شخص و رفتارهای او دخیل است. بعضی از موارد شامل ژنتیک، نحوهپرورش و تربیت شخص و تجربیاتی است که در زندگی به دست میآورد.
زیادتر مردم بر این باورند چیزی که سبب ایجاد یک شخصیت منحصر به شخص می شود مدلهای ویژه فکرها، احساسات و رفتارهایی است که شخصیت او را تشکیل میدهد.
اگرچه تعریف واحدی برای شخصیت وجود ندارد اما اکثر این مورد را به عنوان چیزی میشناسند که در شخصپرورش و ظهور میکند و در دنباله زندگی همراه او خواهد بود.
به همین خاطر شخصیت را در برگیرنده همه ی فکرهاها، مدلهای رفتاری و تفاکتورات دسته جمعی میدانند که قادراست بر روی بینش شخص در مورد خودش و اعتقاداتی که در مورد دیگران و دنیای اطراف دارد اثر بگذارد.
درک شخصیت به روانشناسان اجازه می دهد نحوه جوابگویی مردم به موقعیتهای ویژه و کارهایی که دوست دارند انجام دهند را پیش بینی نمایند. برای اینکه بفهمیم دانشمندان و روانشناسان چگونه روانشناسی شخصیت را مورد مطالعه قرار میدهند، بایست تئوریهای باارزش و اثر گذاری که در حوره شخصیت وجود دارد را یاد بگیریم.
روانشناسان چگونه در مورد شخصیت فکر می کنند؟
تئوریهای متفاوتی برای توصیف جنبههای متعدد شخصیت ظهور کرده است. بعضی از تئوریها بر روی توضیح نحوه پیشرفت شخصیت تمرکز میکنند. این در حافهرست که بعضی از دیدیهها در مورد فرقهای شخصی در شخصیت بی قرار هستند.
شخصیت همواره از دید صفات توصیف میشوند:
دیدیه صفات شخصیتی در مرکز ایده ای قرار دارد که در آن شخصیت از طیف وسیعی از صفات تشکیل شده است. دیدیههای متفاوت در طول سالها تلاش کرده اند به دقت شناسایی دهند که چه صفاتی قادراست اثر کلیدی در شخصیت انسان بازی کند و تعداد کل صفات شخصیتی را با مصرف آن تعیین نمایند. روانشناس گوردون آلپورت یکی از اولین مردمی بود که به توصیف شخصیت از دید صفات پرداخت. در این چشم انداز هدفمند، او توصیه کرد که صفات شخصیتی متعددی وجود دارد. صفات مشترک همانهایی هستند که توسط زیادتر مردم در یک فرهنگ ویژه به اشتراک گذاشته میشوند.
در این میان، صفات مرکزی همان صفاتی هستند که شخصیت یک شخص را تشکیل میدهند. صفات کاردینال صفتهایی هستند که خیلی برجستهاند و مردم بر اساس این صفات شناخته میشوند.
به عنوان مثال مادر ترزا به دلیل انجام کارهای خیرخواهانه در میان مردم مشهور و شناخته شده بود. اگرچه آلپورت توصیه میکند که بیش از ۴۰۰۰ صفت شخصی وجود دارد، روانشناس دیگری به نام ریموند کتل به این نتیجه رسیده است که این صفات زیادتر از ۱۶ مورد نیستند.
این روانشناس بر این باور بود که صفاتی در این طیف وجود دارد. بعدها روانشناسی به نام هانس آیزنک این فهرست را باریک تر کرد و به این نتیجه رسید که صفات شخصیتی انسانها در سه گروه اصلی جای میگیرد. این سه گروه شامل برون گرایی، روان رنجوری و روان پریشی گرایی است.
گونه های صفت های شخصیتی
۵ بعد باارزش شخصیت چیست؟
دیدیه پنج صفت باارزش، یکی از دوست داشتنی ترین دیدیههایی است که امروزه مورد قبول زیادتر روانشناسان است. این دیدیه بیان میکند که شخصیت انسانها از ۵ بعد شخصیتی گسترده تشکیل شده است. این بعدها شامل برون گرایی، توافق پذیری،وظیفه مداری، روان رنجوری و گشودگی است.
برونگرایی:
برونگرایی برانگیختن پذیری، دسته جمعی بودن، پرحرفی، ابراز وجود و طیف وسیعی از بیان عاطفی است. مردمی که برونگرا هستند دوست دارند انرژی مورد احتیاج خود را از موقعیتهای دسته جمعی به دست آورند. مردمی که کمتر برونگرا هستند (یا در طبقه بندی درونگرا قرار می گیرند) تلاش میکنند با احتیاط زیادتر رفتار کنند.
توافق پذیری:
این بعد شخصیتی در برگیرنده صفاتی همانند اطمینان، گونه دوستی، مهربانی، محبت و دیگر رفتارهای موافق دسته جمعی است. مردمی که توافق پذیری بالایی دارند تلاش میکنند در زیادتر کارها مشارکت داشته باشند. این در حافهرست که مردمی با توافق پذیری کمتر ، رقابتی تر هستند.
وظیفه مداری:
ویژگیهای اصلی این بعد در برگیرنده میزان بالایی از اندیشه، کنترل و رفتارهای وابسته با هدف است. مردمی که وظیفه مدار هستند ساوقت یافته تر عمل میکنند و زیادتر از دیگرین به جزییات دقت میکنند.
روان رنجوری یا روان نژند:
روان نژند یا روان رنجوری یک صفت شخصیتی است که بر اساس غم و اندوه، دمدمی مزاج بودن و بی ثباتی عاطفی نمایان میشود. مردمی که چنین خصوصیت شخصیتی دارند همواره نوسانات خلقی،نگرانی، دمدمی مزاج بودن، برانگیختن پذیری و غم و اندوه را تجربه میکنند. مردمی که روان رنجوری کمتری دارند ثبات عاطفی و احساسی زیادتری دارند.
گشودگی:
این صفت شخصیتی ویژگیهایی همانند تخیل و بینش را دارد. مردمی که این صفت را دارند اکثر طیف وسیعی از تمایلات و علایق را خواهند داشت. این مردم کنجکاو ، خلاق و سرگذشتجو هستند. در مقابل مردمی که گشودگی کمتری دارند اکثر قدیمی تر فکر میکنند و امکان پذیر است با فکرها انتزاعی جنگیدن نمایند.
بایست به این مطلب توجه داشته باشید که هر کدام از این ۵ عاملی که بیان کردیم ممحدودهه ای بین دو حد را نشان میدهند. به عنوان مثال برونگرایی نشان دهنده طیفی بین برونگرایی افراطی و درونگرایی افراطی است. در دنیای واقعی زیادتر مردم جایی بین دو انتهای قطب هر بعد قرار میگیرند.
بعضی از دیدیهها بر روی نحوه تغییر و پیشرفت شخصیت در طول زندگی انسانها تمرکز دارند:
دیدیه فروید در موردپرورش روانی انسانها یکی از دیدیههای شخصیتی دوست داشتنیی است که در این مورد وجود دارد اما یکی از بحث برانگیزترین موارد نیز هست.
بر اساس دیدیه فروید، بچه ها از طریق یک سری مرحله های پیشرفت شخصیتیپرورش و نمو نمایان میکنند. در هر مرحله،انرژی لیبیدویی یا نیرویی که رفتارهای انسان را برانگیختن میکنند بر روی ناحیه شهوانی ویژهی تمرکز دارد. تکمیل موفقیت آمیز هر مرحله سبب میشود شخص وارد مرحله بعدی پیشرفت شود اما عدم موفقیت در یک مرحله ویژه قادراست به تمرکز منجر شود و همین امر امکان پذیر است بر روی شخصیت شخص در بزرگسالی اثر بگذارد.
روانشناس دیگری به نام اریک اریکسون یک سری از هشت مرحله روانی را توضیح میدهد که مردم در طول زندگی خود آن را تجربه میکنند. هر مرحله اثر باارزشی در پیشرفت شخصیت و مهارتهای روانی انسان بازی میکند. در طول هر مرحله، شخص با موقعیتهای حیاتی پیشرفتای روبرو میشود که به عنوان نقطه تبدیل در پیشرفت عمل خواهد کرد.
اریکسون در مورد نحوه اثر تفاکتورات دسته جمعی بر روی پیشرفت شخصیت شخص نیز علاقه مند بود. تکمیل موفقیت آمیز هر مرحله منجر به پیشرفت شخصیت سالمی خواهد شد. در حالیکه دیدیه فروید توصیه میکرد که شخصیت در درجه اول در مرحله های اولیه شکل میگیرد اما اریکسون بر این باور بود که شخصیت انسان در طول زندگی شخص پیشرفت نمایان کرده وپرورش میکند.
شخصیت چگونه مورد تحقیق و آزمایش قرار میگیرد؟
برای اندازه گیری و مطالعه شخصیت انسانها، روانشناسان تعدادی تست شخصیتی پیشرفت داده اند. بیشتریت قریب به اتفاق این تستها، با مرتب کردنات متعددی به کار میروند. بعضی از تستها نیز امکان پذیر است برای یاری به یادگیری زیادتر مردم در مورد جنبههای مختلف شخصیتشان مورد مصرف قرار گیرند یا از آن برای غربالگری و ارزیابی به زمان شناسایی گونه های متفاوتی از آشفتگیات شخصیتی مصرف شود.
خوشبختانه شما میتوانید طیف وسیعی از تستهای شخصیتی را به صورت آنلاین گرفتن نمایید. زیادتر این تستها برای اشکار کردن خود واقعی شما به کار میروند.
این در حافهرست که بعضی از تست های موجود تنها جنبه سرگرمی دارند و نمیتوان بیشتر به آنها اطمینان کرد. به عنوان مثال امکان پذیر است سوالات آنلاینی را نمایان نمایید که برون گرا یا درون گرا بودن شما را شناسایی میدهد. دارا بودن چنین اطلاعاتی قادراست به درک مناسبتر شخصیت یاری کند و شما را به مسیر درست هدایت نماید.
مطلب کلیدی این است که بایست به دلیل داشته باشید هر نوع ارزیابی که به صورت آنلاین انجام میشود بایست به درستی انتخاب گردد. این ابزارهای آموزنده قادراست جنبه سرگرمی داشته باشد و در بعضی از موارد بینش مناسبی ارائه نکند. به همین خاطر بایست از کارشناسان این رشته برای تعیین شخصیت مصرف شود.
سخن نهایی درباره روانشناسی شخصیت:
همانطور که بیان کردیم شخصیت طیف وسیعی دارد که تقریبا تمام جوانب زندگی انسان را تحت اثر قرار میدهد. روشهای متعددی همانند تمرکز کردن بر روی صفات شخصی یا نگاه کردن به مرحله های پیشرفت ای مختلف برای درک شخصیت وجود دارد.
روانشناسان نه تنها در مورد درک درست شخصیت طبیعی انسانها علاقه مند و مشتاق هستند بلکه تلاش میکنند آشفتگیات شخصیتی را شناسایی دهند که امکان پذیر است در همه ی جنبههای زندگی همانند مدرسه، کار، روابط و دیگر قسمتها اثرگذار باشد.
روانشاسان با شناسایی چنین مسائلی میتوانند به مردم یاری کنند مهارتهایی را برای مقاومت و مدیریت تقویت پیشرفت دهند.
نظر های خودتون را برای یاثار قرار دهید ما نظر های شما رو خوانده و به شما پاسخ خواهیم داد