به طور معمول به بيمارانی که به بیماری ها و ناراحتی های قلبي مبتلا هستند دائما توصيه می کنند که به جاي مصرف کردن انواع روغنهاي جامد، روغنهاي حيواني و یا کره، از انواع روغنهاي مايع مصرف کنند. آيا استفاده کردن از روغنهاي مخصوص سرخ کردني که دارای روغن پالم می باشند، براي اینگونه بیماران زیان هایی بيشتر از روغن های جامد نخواهد داشت؟ آیا این گونه روغن ها سلامت قلب آن ها را با خطر جدی مواجه نخواهد کرد؟
پاسخ اين سوالات خیر می باشد! حدود پنجاه درصد روغن های پالم از اسيدهاي چرب اشباع يا اسيد پالميتيک به وجود آمده و اين مورد دقیقا به این معنا می باشد که پنجاه درصد باقيمانده روغن های پالم، دارای اسيدهاي چرب غيراشباع می باشد، در نتیجه پالم یک نوع روغن نيمه جامد می باشد و زیان های آن از روغنهاي حيواني يا جامد تا حدود زیادی کمتر می باشد. از سوی ديگر، وجود داشتن اسيدهاي چرب اشباع در روغن های پالم باعث بیشتر شدن مقاومت آن در مقابل اکسيداسيون و حرارت خواهد شد و به همین دلیل، در ساخت روغنهاي سرخ کردني از آن بهره برده می شود.
نیاز تنوع در مصرف نمودن روغنها نکته مهم ديگري می باشد که بايد به این مورد نیز توجه لازم به عمل آید. بهتر می باشد که در هنگام خريدن روغن جهت مصارف خانگي، هر دفعه یک نوع جديد را امتحان نمایید؛ به عنوان مثال اگر در یک ماه روغن زيتون را براي سالاد انتخاب نموده اید، در ماه بعدی روغن هسته انگور را امتحان نمایید يا اگر در یک ماه از روغن سرخ کردني آفتابگردان استفاده نموده اید،در ماه بعد روغن سرخ کردني کلزا را در دستور خود قرار دهید و از آن هم استفاده لازم را به عمل بیاورید. به طور کلي، لازم است که همیشه تنوع چربيها و موادغذايي را در برنامه مصرفی خود قرار دهیم و با توجه به اینکه روغنها از اسيدهاي چرب متفاوتي برخوردار هستند، خريد گونه های مختلفي از آنها سبب دريافت گونه های متفاوتي از اين نوع اسيدهاي چرب در بدن و حفظ سلامت خواهد شد.
آخرین نکته ای که در این مورد باید به آن اشاره نماییم، در مورد کیک ها می باشد. اگر دقت لازم را در این زمینه کرده باشيد متوجه شده اید که، بر روي جعبه بسته بندي شده پودر کيکها نوشته شده است که قبل از پختن تقریبا سه چهارم يا در صورت نیاز يک ليوان روغن مايع به صورت دستی به آن اضافه شود. اگر قرار بر این باشد که کيک يا هر نوع ماده غذايي ديگری بر روي اجاق گاز يا فر بیش از ۲۰۰ درجه سانتيگراد حرارت به خود ببيند، لازم است که از روغنهاي مقاوم تر در مقابل حرارت مثل انواع روغنهاي سرخ کردني براي درست کردن آنها استفاده نمایید. اگر این مورد رعایت نشود، احتمال تشکيل شدن یک ماده سرطانزا در آن به وجود می آید.
راه هایی برای سرخ کردن با حداقل روغن
قبل از سرخ نمودن سيبزميني و پياز ، آنها را به فرم و اندازه دلخواه خود خرد نمایید، درون یک آبکش فلزي قرار دهید و همان آبکش را براي سيب زميني به مدت زمان دو دقيقه و براي پياز به مدت زمان یک دقيقه درون آب جوش بگذارید. و بعد آنها را روي یک دستمال نخي قرار دهید و بعد از کشيده شدن آب آن ها، در میزان کمی روغن تفت بدهيد.
براي سرخ نمودن بادمجان جهت تهيه کردن حليم بادمجان يا کشک بادمجان، پیش از هر چیز آنها را به همراه پوست درون فر يا روي گاز کباب نمایید.
اگر جز آن دسته از افرادی هستید که به خوردن مرغ سرخ کرده علاقه مند هستید و این غذا یکی از غذاهای مورد علاقه شما می باشد سعی کنید که مرغ را به شکل جداگانه و در یک ظرف دیگر سرخ نکنید چون در این صورت می تواند که به بدن شما زیان هایی وارد کند اما به هر حال اگر دوست داشتید که مرغ سرخ شده میل کنید بهتر این است که قبل از سرخ کردن آن را بپزید و سپس در روغنی که از خودش خارج شده است،سرخ کنید با این کار هم مصرف روغن برای شما کمتر می شود و هم غذای سالم تری را مصرف می نمایید.