یک بوی مناسب قادراست سبب ایجاد آرامش و خوشحالی در شخص شود. در حالیکه یک بوی نامطبوع(همانند بوی بنزین یا خوراکی ی فاسد) قادراست به شتاب شما را در مورد وجود یک ریسک آگاه سازد. اما اگر حس بویایی شما به مناسبی کار نکند چه اتفاقی خواهد افتاد؟؟ تغییر در حس بویایی به معنی از دست دادن کامل آن نیست. این موضوع قادراست نشاندهنده یک مسئله در تندرستی شما باشد. موارد بیشتری وجود دارد که امکان پذیر است حس بویایی شما به مناسبی کار نکند و گرفتار گمراهی گردد. بعضی از مردم چیزی را بو میکنند که اصلا وجود ندارد (phantosmia). بعضی دیگر امکان پذیر است متوجه شوند که بوهایی که همیشه دوست داشتند اکنون برایشان دلبرا نیست(بویایی پریشی). اما رایجترین مسئلهی که در مورد حس بویایی وجود دارد کمرنگ شدن آن و یا از دست دادن کلی آن است(آنوسمی). هر کدام از این مسائل بایست با یک دکتر کارشناس در میان گذاشته شوند. مسائلی که در مورد بویایی وجود دارد امکان پذیر است با آشفتگیات متفاوتی وابسته باشد و در بعضی از زمان ها نیز نشان دهنده پیشرفت یک مریضی است. در این مقاله قصد داریم به همین موضوع بپردازیم.
آلزایمر:
پژوهشگران دانشگاه فلوریدا با مصرف کره بادام زمینی حس بویایی سوراخهای بینی سمت راست و چپ را با هم مقایسه کردند. این مطالعه نشان داد مردمی که در سوارخ بینی سمت چپ خود بویایی مناسبی نداشتند زیادتر از دیگرین دربرابر دچار به مریضی آلزایمر در دوران کهنسالی خود بودند.کم شدن حس بویایی یکی از علامتهای اولیه مریضی آلزایمر است. این مریضی تحلیل برنده مغز امکان پذیر است در ابتدا حس بویایی شخص را تحت اثر خود قرار دهد. همین امر قادراست استاندارد مناسبی برای شناسایی زودزمان مریضی آلزایمر باشد.
مریضی پارکینسون:
برای اینکه بتوانید بویایی مناسبی داشته باشید بایست مغز و بینی به همراه یکدیگر کار کنند. در بخش بالایی بینی نورونهای حسی بویایی وجود دارد و وقتی که شما چیزی را بو مینمایید، این عصبها پیامی را به مغز ارسال میکنند. سپس بوها در مغز شناسایی داده میشود. اگر نتوانید بوی خوراکی ها را شناسایی دهید یا اینکه هیچ حس بویایی نداشته باشید،شاید بدین معنا باشد که اتفاقی در مغز افتاده است. مریضی پارکینسون هنظیر مریضی آلزایمر یک مریضی تحلیل برنده مغز است . درنتیجه آشفتگی در بویایی قادراست نشاندهنده این مریضی نیز باشد.
پرفشاری خون:
چیزهای بیشتری امکان پذیر است در پرفشاری خون اثر داشته باشد. شاید شنیده باشید که استفاده نمک بیشتر قادراست سبب ایجاد پرفشاری در شخص گردد. در حالیکه بعضی از مردم نمک بیشتری استفاده میکنند، این موضوع امکان پذیر است با کم شدن حس بویایی بدتر شود. وقتی که شما حس بویایی مناسبی ندارید، نمک زیادتری استفاده خواهید کرد و همین امر نیز سبب زیاد شدن فشار خون شما میشود. مردمی که ۹۰ درصد بو و مزه خوراکی را به مناسبی حس نمیکنند، از نمک به عنوان جانشین مزه مصرف خواهند کرد.
چاقی و دیابت:
اگر نتوانید بو و مزه خوراکی را که میخورید به مناسبی شناسایی دهید، حتما خوراکی ی زیادتری استفاده خواهید کرد زیرا وقت زیادتری احتیاج دارید تا حس خوشنودی از خوراکی به شما منتقل شود. درنتیجه استفاده بیش از اندازه خوراکی شما را دربرابر چاقی و در نهایت دچار به دیابت قرار میدهد.
چه وقتی بایست بی قرار شوید؟؟
اگرچه همه ی علامتهای ذکر شده اخطار دهنده است اما اگر حس بویایی شما اندکی تغییر کرده است نبایست بیشتر بی قرار باشید. این موضوع با گذشت سن رخ میدهد و یک مشکل عادی است . حس بویایی هر شخصی با گذشت سن اندکی کم شدن نمایان میکند، درنتیجه اگر کم شدن و تغییری در حس بویایی خود مشاهده کردید فکر ننمایید که آلزایمر گرفتهاید یا چاق هستید. اما اگر تغییرات به وجود آمده در حس بویایی شما قابل توجه است، مناسبتر است سه ماه وقت به خودتان بدهید. اگر مسئله رفع نشد، با یک دکتر کارشناس مشورت نمایید. او در صورت احتیاج شما را به دکتر مربوطه ارجاع خواهد داد. شما امکان پذیر است به اندوسکوپی بینی، سی تی اسکن یا MRI احتیاج داشته باشید. البته دکتر کارشناس با تحقیق سوابق دکتری و انجام بعضی آزمایشهای ساده قادراست مسئله شما را شناسایی دهد.