گاها پیش می آید که از شخصی در خصوص استرس سؤالی می پرسید و او به شما پاسخ منفی می دهد این در حالی است که علائم مربوط به استرس را در وجود او مشاهده می کنید.
در رابطه با بیماری استرس اتفاقات بسیار متنوعی در طول زندگی می تواند زمینه ساز چنین علامت یا مشکل روانی شود. به عنوان مثال می توان مشکلات درون خانواده ای ، مشکلات مربوط به مسئولیت پذیر بودن یا نبودن در خانواده ، انجام کارهای سنگین در یک زمان کوتاه ، تماس های مختلف ، اختلاف با دوستان ، خالی بودن از اوقات فراغت ، مشکلات جسمی ، خستگی بیش از اندازه ، مشکلات مالی و . . . را نمونه هایی از آن دانست که شخص در چنین شرایطی می تواند استرس را از خود نشان دهد.
چه افرادی استرس زیاد را تجربه می کنند؟
خانم ها بخصوص خانم های باردار
خانواده هایی که بسیار پرجمعیت هستند
افراد در شرف ازدواج یا افراد جوان
افرادی که از سطح سواد کمتری برخوردارند
افراد با درآمد بسیار پایین
افرادی که فاقد مسکن هستند
افرادی که به دلیل شغل یا مشکلات عاطفی تحت فشار قرار دارند
افرادی که مسئولیت های سنگینی دارند
مرگ یک عزیز
تعطیلات طولانی مدت در جایی دور
روز ابتدایی و روز انتهایی از مدرسه
به صورت کلی می توان درآمدن از حالت یکنواخت در زندگی روزمره را به عنوان یکی از مهم ترین فاکتورها برای استرس دانست. یعنی اگر شما در حالت عادی از وضعیت اصلی زندگی خود خارج شوید و به صورت ناگهانی تغییری جدید را تجربه کنید به صورت ناخودآگاه با استرس مواجه خواهید شد. فرقی ندارد که این وقایع در زندگی شما از چه نوعی باشند حتی استرس هایی از نوع مثبت همانند شادی های لحظه ای هم می تواند در این رابطه نقش مهمی را ایفا نمایند. هرچه این تغییرات بزرگ تر باشد استرس های ناشی از آن هم شدیدتر خواهد شد.
چرا در زمان استرس حال بدتری پیدا می کنیم؟
گاهی اوقات استرس می تواند تأثیر منفی بر ابعاد اصلی سلامت ما ( همانند افکار ، احساس ها ، رفتارها و واکنش های جسمی) داشته باشد. استرس اگر باعث شود احساس تهدید یا خطر از دست دادن و فقدان بکنیم ، احتمال زیادی دارد که اثر منفی بر سلامت روانی ما بگذارد. همچنین اگر در پاسخ به این موقعیت رفتارهای ناسالمی را انجام دهیم که شرایط مان را بهبود نمی دهند ، استرس می تواند سطح سلامت ما را بیشتر کاهش دهد.
آثار منفی استرس بر سلامت می تواند خود منشأ استرس های جدیدتر شود. کافی است با کسی که بر اثر استرس شب ها خواب خوبی ندارد صحبت کنید، او حرف ما را تأیید خواهد کرد. برای اطلاعات بیشتر در مورد ابعاد مختلف سلامت روانی که ممکن است از استرس تأثیر بپذیرد.
آیا استرس های روزمره فایده ای برای ما خواهد داشت؟
گاهی اوقات استرس می تواند اثر مثبتی بر ابعاد کلی سلامت روانی ( افکار ، احساس ها ، رفتارها و واکنش های جسمی) ما داشته باشد. اگر به استرس به عنوان یک چالش یا چیزی که باید بر آن غلبه کنیم ، نگاهی کنیم ، آن وقت با آثار مثبت مربوط به آن نیز روبه رو خواهیم شد. ما حتی با وجود برخی آثار منفی ، می توانیم آثار مثبت استرس را نیز تجربه کنیم.
استرس می تواند چه نوع بیماری هایی را دنبال کند؟
سطح استرس و این که چطور با آن کنار می آییم ، می تواند بر سلامتی جسمی ما تأثیر داشته باشد. سطوح بالاتر استرس می توان ایمنی ما در مقابل بیماری ها و عفونت ها را پایین بیاورد. به عنوان مثال ، اگر با سطوح بالاتری از استرس رو به رو باشیم ، عفونت های تنفسی از نوع گسترده همانند سرماخوردگی یا انفلوانزا می تواند بر روی بدن ما اثر بگذارد.
علاوه بر آن می توان گفت که انواع استرس می تواند ناهنجاری هایی که در سیستم ایمنی بدن همانند روماتیسم علاوه بر آن دیابت وابسته به انسولین ، تصلب یا گرفتگی شرایین و . . . را نیز افزایش دهد. رابطه استرس و بیماری بر اساس نحوه برخورد ما با استرس تعیین می شود.
راهکارهایی برای کاهش استرس
احساسی که دارید را کنترل نمایید: سعی کنید تمامی احساس های خود را محدود نکنید ، در عوض آنها را با حرف زدن یا نوشتن ، ابزار خواهید کرد.
سعی کنید تا از پرخاش کردن دست بردارید. فریاد زدن ، دشنام دادن و . . . موجب می شوند تا انسان های خوب زندگی خود را از دست بدهیم.
سعی کنید حمایت و پشتیبانی از سوی دیگر افراد را در زندگی خود داشته باشید.
سعی کنید نکات از نوع مثبت را در زندگی خود بیشتر مورد توجه قرار دهید.
در زندگی خود برنامه هایی از نوع عملیاتی را در سرلوحه ی کارهای خویش داشته و به تک تک آنها متعهد باشید.
سعی کنید که در همه حال مراقب خود باشید.
دعا کنید و هرآنچه که دوست دارید از خداوند بخواهید.